středa 7. května 2008

O tulipánech

( http://www.youtube.com/watch?v=hE3XrUC_irA&feature=related - pusťte si to, pokud chcete, ke čtení nebo i jen tak. Je to krásné.)

Opouštějí nás. Opouštějí mne. Ale neumírají - usmějí se na nás zase napřesrok, doufám. Není moc věcí, které jsou s námi napořád, ale když odejdou, můžeme doufat, že se vrátí - a budou opět stejně krásné, jako ty tulipány. Musíme si ale dát pozor na to, aby to nebyly jen falešné naděje, kterými konejšíme sami sebe. Nezapomínejme, že některé květiny jsou jednoletky, že když odkvetou, tak navždy. A to pak zbývá snad se jen smířit, což je těžké, ale je to jediné východisko.

Právě to smiřování se je věc, která mi dělá problém. Spíš dělám problém sama sobě, protože se smířit ani nechci. Nedovedu sama sebe přesvědčit, že to bude lepší. Nechci to nechat odkvést, jednou pro vždy - a to je ta hloupost, které se dopouštím. Protože já nemám na vybranou.

Pamatuji si den, kdy rozkvetly, jako by to bylo včera. Patnáctý duben. Zajímalo by mě, jak dlouho si to ještě budu pamatovat. Ach...smířit se.

Důležité je, že když tulipány odkvetou, budou tu šeříky, do jejihž květů můžeme zabořit nos. Voňavé šeříky. Šeříky, které nám snad pomohou zapomenout....

9 komentářů:

  1. Ty... tak krásně píšeš... Chci být jednoletkou... jeden rok už tu jsem... Už to stačilo...

    OdpovědětVymazat
  2. Páni.. musím říct, že číst tohle se zapnutou hudbou, to video, které jsi napsala na začátku.. to je opravdu dokonalý zážitek..
    Napsala jsi to krásně..

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, souhlasím s předchozími komentáři. Hudba nádherně podkresluje tvé kouzelné psaní :)
    Teď je otázkou, co je lepší - být rovnou smířená s tím, že jednoletka už příští rok nevykvete a radovat se z ní dokud to jde, nebo si raději zamilovat strom, který žije o něco déle, a tím víc si na něj zvyknout, denodenně ho obdivovat a nakonec dostat tvrdou ránu, když ho po dlouhé době zčistajasna někdo pokácí?

    OdpovědětVymazat
  4. To já bych radějí ten strom. Stromy mám radši než kytky. pod stromem se můžeš schovat, strom můžeš obejmout, a když je nejhůř umí pohladit řetízky tenkých větviček se zelenými listovými korálky... Ovšem to je jen to konkrétní hledisko, s abstrakním si nevím rady...

    OdpovědětVymazat
  5. Ach ano, miluju tulipány a šeříky..
    Sama mám problém se smiřováním se s ne vždy příjemnou skutečností.. Něco pro tebe mám. Až ti zas odkvete nějaká jednoletka.. Zasaď si TOHLE semínko od karikrůtky.. A bude zas dobře:):-*

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jakej byl sraz..?:)

    OdpovědětVymazat
  7. Jo ! Správně. Co sraz ?

    OdpovědětVymazat
  8. Slečno, tak kde je vám konec? Čekám na vás na icq a vy nikde...:(

    OdpovědětVymazat