pondělí 21. dubna 2008

A tak žiju.

Narodila jsem se, tak žiju. Není v tom nic víc. Nic, co by člověku vzalo dech nebo jej to dohnalo k slzám. Žádné zvláštní kouzlo, které hledáte v koruně stromu, když se snažíte zachytit vůni větru. Je to tak prosté a všední jako špinavá rukavice, na kterou si na ulici každý šlápne ... jenže i ta někomu patřila.

Jdu. No a možná radši nehledám důvody, vysvětlení ani smysly. A možná vám povím, proč to tak někdy dělám, jenže to vás přesvědčím o tom, čemu sama nevěřím. Jen proto, že vám ani sobě nechci říct, že nemám odvahu, kuráž, sílu hledat. To je ten důvod. Ostatní jsou kecy. Výmluvy. Láry fáry. Jde o to, že mám strach, že důvod, vysvětlení ani smysl nenajdu. A až nenajdu - neztratím víru v to, že existuje, ne, tím si budu jistá tak, jak jsem si tím jistá právě teď. Ale ztratím víru sama v sebe, totiž že můžu. Že na to mám. Bojím se, že ne, a tak nechci vidět důkaz, je to jednoduché. No a tak se do toho radši nepustím. I když moc dobře vím, že to nikam nevede.

A pak si vzpomenu na tváře. Ony by nevěřily, že jsem tak slabá. Vzpomenu si na oči, slova a úsměvy. A tak nějak padám do pocitu, že těm, kterým ty tváře patří, těm, kterým na mně asi vážně záleží, moc lžu. Neustále. Ne úmyslně - jen nějak vytvářím v jejich hlavách falešnou představu o mně. Oni věří spoustě věcí ve mně, a já se bojím, zase se bojím, že si jejich důvěru nezasloužím. Že nejsem ten, do koho ji měli vložit. Že je zklamu.

-A pak znejistím. Neschovává se mezi těmi tvářemi, které se mi vybaví někde má vlastní? Lžu i sama sobě?-

Tohle přejde. Já vím. Vím, že se zítra, nebo za týden, nebo až dozrají borůvky probudím, a pak to, že žiji bude právě něco s neobyčejným kouzlem, něco, co chutná po zázraku. A tak to má být.
Všechno funguje. Až se divím. A tak si radši otevřu okno, abych slyšela štěkat psy a viděla děti kreslit na chodník jména ve srdíčkách. Je to, jak to být má. A odpověď na otázku, kterou se neodvážím položit je možná zřetelnější než co jiného.

5 komentářů:

  1. Ano ano, tvoje žití mi připomíná to mé.. Akorát ty to umíš líp popsat, líp se vyjadřuješ, ikdyž nepíšeš o ničem veselém, pěkně se to čte.
    Dala bych si borůvky...

    OdpovědětVymazat
  2. Narodila jsi se a žiješ..a žiješ tak, jak to jen jde.
    Život samotný je kouzlo..protože k životu patří vůně větru i pocit, který se objeví, když je člověk v koruně stromu. A ten pocit je pokaždé jiný, protože je jiné naše momentální naladění. A stejné to je i s tvým momentálním pocitem z tvého života. Ale není to nic, stejně jako to, že žiješ, není nic. Jistě je spousta lidí, kterým dokážeš udělat radost, třeba když se na ně usměješ.
    Neříkej sama sobě, že nemáš odvahu. Když si to budeš říkat, bude se to prohlubovat. Existují takzvaná negativní slovíčka: "Nemůžu, nemám na to.." Znáš je. Ale občas je lepší se jich vyvarovat, to když ničemu v té chvíli nepomůžou. Máš na všechno, na co se rozhodneš mít. Mysl má obrovskou sílu, a vítězství začíná právě v ní.
    Nejsi slabá. Jsi silný člověk, který to teď má těžké a má pocit, že nic nejde. Ale ono to zase půjde. Život má svá horší i lepší období.
    S důvěrou je to složité.. a nevím, jestli má vůbec smysl přemýšlet o zaslouženosti důvěry..
    Lhát sama sobě.. to dělá neplechu. Ale jde to napravit.
    Vysvitne pomyslné slunko, a tobě bude líp. Já tomu věřím..

    OdpovědětVymazat
  3. Jaká fádnost!Narodila jsem se jako jiní,dívám s ejako jiní,dýchám jako jiní a srdce mi tluče stejně,jako jiným...Ale vím,že jsem na tomto světě originál...A stejně tak,jak vím,že jsem originál,také vím,že i ty jsi originál...Krásné vlasy,krásné oči,ústa,tvář...myšlenky,pocity...krásně píšeš...Ono bude líp...

    OdpovědětVymazat
  4. Máš odvahu. Už tím, že dokážeš své pocity popsat. To je totiž první krok k tomu, abys jim dokázala čelit.

    OdpovědětVymazat
  5. Posílám virtuální objetí.

    Tancuj, zpívej, nenech se omezovat, mysli optimisticky, buď vždycky svá, nepřipouštěj si věci, které nejsou špatné, jen ty si je v hlavince špatně vyložíš, usmívej se, zrealizuj své sny a pusť si na youtube písničku "Don´t worry, be happy", která je zaručený zvedač nálady.

    Bude líp. Uvidíš.
    :)

    OdpovědětVymazat