pondělí 28. dubna 2008

O pralince

Připadám si jako pralinka. Ta rumová.

Čokoláda, ta, po které zbývají už jen stopy, ta, která byla odstraněna vlivem nadmíry nehezkých pohledů některých a naopak nedostatkem hezkých pohledů jiných a zdaleka nepokrývá celý povrch pralinky, to je radost. Ten pocit, kdy není nic těžšího, než se přestat usmívat...alespoň uvnitř.

Cukrový obal znamená "víceméně fajn", totiž takzvaný normální stav, kdy vám nedělá problém chodit, mluvit, čas od času se usmát. Co by za to jiní dali, jenže já, která byla velkou většinu svého žití hýčkána stavem čokoládovým, se těžko vyrovnávám s tím normálním stavem, zvlášť za takového počasí, jaké nás teď obklopuje, kdy se na vás slunce usmívá svým zářivým úsměvem a štědře se dělí i o své teplo, to pak člověk cítí málem jako povinnost mít se čokoládově.

A pak je tu ještě rumová náplň. Ta znamená prázdné, popřípadě i vlhké oči, koutky jakoby přitahované zemskou gravitací, smutek a plíce rvoucí bolest.

A já tak nějak cítím, že pod tou slabší a slabší vrstvou cukru je rumové náplně nějak moc, že tlačí zevnitř na stěny pralinky, že pomalu prosakuje na tu viditelnou stranu. Že mám problém.
A čekám, kdo příjde a postará se o to, aby skořápka praskla. Stačí malý neopatrný pohyb - nebo ještě nepatrnější, pokud příjde od některých, a bude mířen na místo, kde je stěna nejslabší.

A člověk vynaloží velkou spoustu sil na to, aby udržel bonbon pohromadě, až byste si možná řekli, že je to zbytečné, když ona stěna se jednou zhroutit musí, že rum nezůstane ukrytý navždy. Ale má pralinka má několik zvláštních vlastností, které nečekejte u těch, které vyrábí naše čokoládová hvězda. Její cukrová vrstva totiž může různými vlivy zesilovat, dokonce se opět obalovat čokoládou, zatímco tekutá náplň se může stávat méně důležitou a vysychat.

A já ze srdce děkuji těmto vlivům.

3 komentáře:

  1. Nejsi ty náhodou spisovatelka, pralinko? Ty tvoje metafory a výstižný přirovnání mi berou slova a otevírají pusu dokořán, nestačím koukat:) Hrozně krásně se to čte, opravdu. Ikdyž doufám, že momentálně u tebe převažuje ta čokoládová vrstva (už proto, že čokoláda je mnohem lepší než rum:))!
    Jsem ráda, jestli ti můj článek trochu zvedl náladu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Těší mě, že se ti tak líbí, že ta písmenka někomu otvírají pusu dokořán, je to skvělý pocit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, Maki, tohle je geniální! Moc se ti to povedelo, nádherné přirovnání, přestože obsah není zrovna nejoptimističtější.
    Jak by bylo krásné změnit se na rumovou kuličku, jako se dělávají na Vánoce. Tam je rum s ostatními ingrediencemi pěkně rovnoměrně rozmíchán, takže nemá šanci, že by začal převažovat.

    OdpovědětVymazat