sobota 29. prosince 2007

Možná nezvyk?

Milovat či být milován? Otázka není co je lepší, ale co horší, neboť ani jedno není nijak příjemné když to není v souladu s tím druhým.
A já si myslím, že horší je to druhé. Pro mě. Asi částečně proto, že na to prvé jsem zvyklejší. Ono se to dá přežít. Ono se člověk naučí...
To druhé..to je jinačí pocit. Výčitka? Lítost? - Ta strašlivá neschopnost něco udělat, neschopnost pomoci.
Svoje trápení jsem se naučila brát jako podřadné a myslím že si tím vlastně dost usnadňuji život. Člověk nesmí brát sám sebe moc vážně. Já vím, že se tím nějak proderu, a že to nakonec odezní, přebolí...že si ty slzy utřu sama. Totiž vlastní slzy nejsou nejhorší. Ty jsou v pořádku. Nejhorší jsou slzy na cizí tváři, které tečou kvůli vám.
Ta tupá, vytrvalá bolest za žaludkem. Ten pocit zoufalých očí, jejihž pohled se vám vpaluje někam hluboko do mozku. Ten provinilý pocit, kdy se svou vinou nemůžete nic udělat protože v podstatě žádnou nenesete. Ten už tak dost hrozný, bezmocný pohled na lidské trápení, když ještě ke všemu jste jeho příčinou.
Zvláštní, jak moc si může člověk přát přestat být milován, protože to zní trošku absurdně...

Ale ono to nebude takový drámo, je mi to jasný...

4 komentáře:

  1. Tenhle pocit neznám... V tom prvním plavu už rok, ale v mém okolí není nikdo, kdo by se (mě) mohl trápit tím drhým...

    OdpovědětVymazat
  2. S pocitem "být milován" nemám zkušenost. Alespoň v téhle podobě - "slzy na cizí tváři, které tečou kvůli vám"... ale jako bych to viděla, znám to z druhé strany a představit si to umím..

    OdpovědětVymazat
  3. No nevím, jak to je se slzami, ale ten pocit jinak znám. Zatím jsem měla špatný výběr, když všechny ty mé lásky byly pouze platonické. A někteří chlapci měli také špatný výběr, když jejich láska (láska?) ke mně byla taky pouze platonická.

    OdpovědětVymazat
  4. boze.. neco takoveho jsem nikdy necetl.. nikdy bych neveril ze nestastna laska muze tolik bolet na OBOU stranach :((

    OdpovědětVymazat